Oud Nieuws

Oktober 2013

Op 17 oktober 2013 is de najaarsbijeenkomst gehouden in dorpshuis De Schalle. Er waren ongeveer 80 belangstellenden, die van een aantrekkelijk programma hebben genoten. Een volledig verslag is geplaatst bij de Verslagen of is te lezen via de link.


April 2013


Op 10 april hielden we onze jaarlijkse ledenvergadering zoals gebruikelijk weer in De Schalle.

De opkomst was met bijna 60 bezoekers goed te noemen.

Zoals gebruikelijk bestond het eerste deel van de avond uit een officieel deel waarvoor de agenda al in de Diekpraot was meegestuurd. Belangrijkste agendapunt was de bestuursverkiezing.

Er werd afscheid genomen van twee bestuurs­leden en een lid van de redactie van Diekpraot.

Ook konden we direct twee nieuwe bestuursleden verwelkomen, waardoor het bestuur weer volledig is. Ook de kascommissie kon direct worden aangevuld met een nieuw lid.

Tijdens de rondvraag werd er gevraagd of de Historische Vereniging kan of zal inzetten voor het behoud van een oude boerderij aan de Dorpsstraat. Voor het specifieke geval is de vraag doorgespeeld aan de Dorpsvereniging, die zal nagaan of er kansrijk bezwaar kan worden gemaakt.

Eerdere pogingen zijn op niets uitgelopen, dus de verwachting is niet hoog.

Over het algemene aspect van de vraag zal het bestuur in een komende vergadering spreken om na te gaan of er binnen de vereniging voldoende kennis en menskracht beschikbaar is om hier succesvol mee om te gaan.

Afgaand op het totaal aan reacties van de aanwezige leden, mogen we concluderen dat we als bestuur goed bezig zijn. Dit sterkt ons bij het voortzetten van de werkzaamheden in de huidige vorm.

Na het officiële deel van de vergadering was er ruimte voor Wiecher Ponne en Jannes Punt van Stichting Oud Meppel om ons aan de hand van foto’s rond te leiden door de noordelijke delen van Meppel, te beginnen op het eigenlijk volledig van de kaart geveegde Tweeloo.

Tijdens deze tour kwam opnieuw de vraag naar voren of we altijd blij kunnen zijn met afbraak en nieuwbouw.

Ook tijdens dit deel van de avond zagen we veel enthousiaste reacties bij de aanwezigen.

De conclusie dat dit een geslaagde avond was, lijkt me dan ook gerechtvaardigd.

Voor de leden is het hopelijk aanleiding om de najaarsvergadering te bezoeken. Er zal dan ook weer een aantrekkelijk programma worden geboden. Ook niet-leden zijn dan welkom.

Tot ziens in oktober.

(Op de pagina Verslagen is een verslag te vinden met enkele foto's)

Oktober 2012
De HVN heeft een stand verzorgd in de Schalle tijdens het Herfstrondje Nijeveen.
Er waren een tiental foto's te zien van (hedendaagse) situaties op de route en daarover zijn vragen gesteld. Deze vragen waren kennelijk erg moeilijk want er is slechts een klein aantal ingevulde antwoordformulieren ontvangen. Bij vraag 8 is iedereen de mist ingegaan: de Burg. Van Halsemastraat bestaat nl. niet. Moet zijn Ds. Van Halsemastraat. De leeftijd van de bomen leverde daarna de meeste fouten op.
Er waren
drie inzenders die met 7 uit 10 goede antwoorden het beste hebben gescoord. Uit deze drie is na trekking mevr. T. Schreur-Timmerman, Raadhuislaan als  winnares uit de bus gekomen. Zij heeft een jaarabonnement op Diekpraot gewonnen. 

Oktober 2012
Er is de afgelopen maanden door het Meppeler gemeentebestuur heel wat vergaderd over het pand waarin wij als historische vereniging een kantoorruimte huren (zeg maar 'de bieb'). Iedereen heeft dit in de media kunnen volgen.
Het is lang onzeker geweest of het gebouw voor de huurders beschikbaar zou blijven. Voor ons was dat zorgelijk, voor de bieb zou het wegvallen van deze locatie waarschijnlijk funest zijn geweest.
Uiteindelijk is de verkoop afgerond. Speelwerk heeft het gebouw gekocht van de gemeente en gaat een deel van de ruimte inrichten voor opvang. Hierdoor heeft de HVN haar ruimte kunnen behouden en kan de bieb in een weliswaar kleinere, maar toch nog representatieve ruimte verder.
Wij zijn hier erg blij mee. Er zal de komende maanden verbouwd gaan worden, maar er is ons door Speelwerk verzekerd dat onze ruimte tijdens de verbouw onveranderd toegankelijk zal zijn. U blijft dan ook van harte welkom tijdens onze '
kantooruren'.
Vanwege de aanstaande verbouwing zal de tentoonstelling van de 'poesiealbums' (zie hieronder) binnenkort moeten worden beëindigd, omdat we niet willen dat de kostbare en kwetsbare inhoud van de vitrines wordt beschadigd. Als u nog van plan was om te komen kijken, wacht daar dan niet te lang meer mee!

3 april 2012
In de bestuursvergadering op 3 april is afscheid genomen van L. Knol als voorzitter. Tevens werd Joke Bijker-Mennik verwelkomd als nieuw bestuurslid. Zoals historici betaamt, werd het bestuur in de oude en in de nieuwe samenstelling gefotografeerd, zodat dit voor het nageslacht is vastgelegd.


´Oud´


Nieuw

7 december 2011

Het bestuur van HVN heeft haar vrijwilligers voorgedragen voor een nominatie voor de Meer dan Handen Award 2012. Deze award is in het leven geroepen door Servicepunt Vrijwilligerswerk Meppel onder het motto 'vrijwilligers maken het verschil'.
De vrijwilligers zijn inderdaad genomineerd en wel in de categorie Passie.
Dit is niet vreemd want in de voordracht staat letterlijk: 'Door het enthousiasme dat zij uitstralen worden ook de inwoners van Nijeveen zich bewust van het belang van de geschiedenis van hun dorp
...'Zoals u inmiddels heeft kunnen lezen in de Meppeler Courant heeft de nominatie niet geleidt tot uitverkiezing. Een jury heeft uit de voorgedragen kandidaten eerst per categorie een drietal genomineerd voor de eindoverwinning en daaruit vervolgens een winnaar gekozen. In de categorie Passie werd uit het drietal Kleine Nodenhulp, gastvrouwen van het Diaconessenhuis en Terminale zorg Drenthe de eerstgenoemde uiteindelijk tot winnaar gekozen en ontvang daarvoor de Award en een geldbedrag van € 500.

15 oktober 2011

De werkgroep Onderhoud Graven heeft als nevenactiviteit het verzamelen, opknappen en terugplaatsen van oude provinciegrenspalen.
Voor de ruilverkaveling moeten tientallen palen gestaan hebben langs de grens tussen Overijssel en Drenthe.
Tijdens de ruilverkaveling zijn de meesten verdwenen, maar de laatste tijd heeft de Historische Vereniging Nijeveen een aantal weten te bemachtigen.
Vandaag was het weer zover, er was een viertal palen opgeknapt en gereed voor herplaatsing.
Nadat 's ochtends al twee palen elders in Nijeveen waren geplaatst, werd er om half twee een geplaatst in de Kolderveense Bovenboer op de grens met de Klosse.
Hoewel ter plaatse de grens ligt tussen twee gemeenten/provincies, speelt dat geen rol voor de bewoners. Ze hebben er een grensoverschrijdende buurtvereniging 't Westeinde.
Om het plaatsen van de grenspaal extra luister te geven werden de buurtbewoners via de buurtvereniging uitgenodigd om het evenement bij te wonen, en de pers om het vast te leggen en te verslaan in de krant.Allereerst was er natuurlijk een inleiding van de voorzitter.


Daarna werd de grenspaal geplaatst door de leden van de werkgroep.


Sommige bezoekers kwamen in historisch, passend vervoer.


Na het plaatsen werd de bijeenkomst op gepaste wijze besloten met een glas champagne of een Nijeveens slokje. Voor de allerkleinsten was er ranja.

Voor de leden van de werkgroep was het daarmee echter nog niet afgelopen. Zij hebben daarna nog de vierde, en (voorlopig) laatste paal geplaatst.

Er is ook een filmpje gemaakt van het plaatsen van de andere palen. Om dat te zien klik
hier.


September 2011

Op 10 september is de vereniging te gast geweest in het tweede deel van het radioprogramma Hemmeltied van Radio Drenthe. Voor wie het heeft gemist, is de uitzending te beluisteren op de website van RTV Drenthe, Uitzending gemist, Hemmeltied. (geluid rechtsonder moet mogelijk wat hoger worden gezet).

In de uitzending is een korte schets gegeven van dominee Van den Berg. De volledige artikelen van de hand van G. Veld, die eerder in de Diekpraot zijn verschenen, zijn nu ook te lezen op de pagina Archief
Mei 2011

De leden van de werkgroep Grafstenen hebben de laatste maanden gewerkt aan het opknappen van een aantal grenspalen. Het zijn originele grenspalen, die ooit op de grens tussen Drenthe en Overijssel hebben gestaan. Op 18 mei is 's avonds een paal geplaatst aan de Matenweg, vlakbij de boerderij van de familie Van der Linde.

Een andere paal werd geplaatst aan het eind van Kolderveen.

Hier enkele foto's.


September 2010

Naar aanleiding van de geslaagde Kiekiesdag op zaterdag 18 september werd het bestuur van de Historische Vereniging Nijeveen op maandag 20 september verrast door de Nieuwe Meppeler met de Taart van de Week.
.

 

Powered by webXpress